Определение №10/07.01.2022 по дело №2470/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 10

  гр. София, 07.01.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на четвърти януари през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова ч. т. д. № 2470/2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.274, ал.3, т.1 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на М. О. Д. от [населено място] срещу определение № 299 от 28.07.2021 г., постановено по в. ч. т. д. № № 249/2021 г. на Апелативен съд - Велико Търново. С посоченото определение е потвърдено определение от 09.06.2021 г. по т. д. № 43/2021 г. на Окръжен съд - Плевен, с което на основание чл.229, ал.1, т.5 ГПК е спряно производството по предявените от М. Д. против ЗД „Бул Инс“ АД искове с правно основание чл.432 КЗ до приключване на наказателното производство по ДП № 252/2020 г. по описа на ОДМВР - Плевен /Д № 2429/2020 г. по описа на РП - Плевен/ с влязла в сила присъда или с влязло в сила постановление за прекратяване на наказателното производство.

  В частната касационна жалба се прави искане за отмяна на обжалваното определение като неправилно поради нарушение на закона - чл.229, ал.1, т.5 ГПК. Частният жалбоподател навежда оплакване, че в противоречие с установената съдебна практика и въпреки липсата на доказателства за привлечено в качеството на обвиняем лице, въззивният съд е приел, че образуваното досъдебно производство по повод на произшествието, при което е претърпял подлежащите на обезщетяване вреди, съставлява основание по чл.229, ал.1, т.5 ГПК за спиране на производството по исковете с правно основание чл.432 КЗ. Поддържа, че за да се приложи разпоредбата на чл.229, ал.1, т.5 ГПК, следва съдът, който разглежда гражданскоправния спор, да разкрие непосредствено престъпни обстоятелства от значение за спора и изходът на спора да зависи от тяхното установяване, които предпоставки в случая не са налице. Излага доводи, че образуваното досъдебно производство не препятства разглеждането на исковете по чл.432 КЗ, доколкото не съществува пречка авторството на деянието, вината и противоправността в поведението на водача, реализирал произшествието, да се установят и в хода на исковия процес.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което приложното поле на касационното обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари